Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Κλινικά και Εκπαιδευτικά Θέματα
Από καιρό μας απασχολούσε η σκέψη ότι δεν υπάρχει ένα βιβλίο για τον Αυτισμό, γραμμένο στα ελληνικά, από Έλληνες συγγραφείς που να έχουν διανύσει διαδρομή εξειδίκευσης, εμπειρίας και γνώσης μέσα από την αναστροφή μαζί του.
Ένα κενό και μια ανάγκη που θα έπρεπε να αρχίσουν να καλύπτονται. Η απόφαση καταστάλαξε πριν δύο περίπου χρόνια, και αυτό που μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της ήταν η άμεση ανταπόκριση των συναδέλφων και συνεργατών στους οποίους απευθυνθήκαμε για το γράψιμο των κεφαλαίων και οι οποίοι διαθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία. Δύο χρόνια λοιπόν επιμελούς συνεργασίας και προσπάθειας καταλήγουν σε αυτό το αποτέλεσμα, σε αυτό το ελληνικό βιβλίο για τον Αυτισμό, που τώρα περιμένει και την κρίση των αναγνωστών.
Καθώς κατά την προσέγγιση ενός παιδιού, ενός ατόμου με δυσκολίες στο φάσμα του αυτισμού, πάντα αναφερόμαστε σε μια διεπιστημονική ομάδα, η διάσταση αυτή εκπροσωπείται επαρκώς: γράφουν παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί. Από όποια αφετηρία κι αν έρχεται καθένας, κοινός μας τόπος είναι ο Αυτισμός με όσα αυτό συνεπάγεται, επομένως οι αρχές της κατάρτισης και της συνεργασίας είναι δεδομένες και ουσιαστικές. Παράλληλα τονίζεται ότι η συμμετοχή των γονέων πρέπει να είναι αναπόσπαστη στις προσεγγίσεις και διαδικασίες.